A Provider  travels for 65 minutes (60 kilometres) to Participant A who is located in zone 4.  They provide two hours of support to the participant.

The Provider then Travels 25 minutes (50 kilometres) to Participant B who is also located in zone 4.  They provide 1 hour of support to the Participant.

They then spend 45 minutes (40 kilometres) returning to their usual place of business. NOT CHARGEABLE

In addition capacity-building providers who are permitted to claim for provider travel in respect of a support item can also claim for the time spent travelling from the last participant to their usual place of work. The maximum amount of travel time that they can claim for the time spent on return travel (for each eligible worker) is 60 minutes in MMM4-5 areas.

The provider and participant have agreed an hourly rate of $50.00, which is below the price limit for this item.

They have also agreed that the provider can claim for travel time and for the non-labour costs associated with that travel (at $0.78 per allowable kilometre).

The provider is entitled to apply the 60-minute time-cap against the 25 minutes of travel to the participant.

They are not entitled to claim for the time spent travelling back.

Because the worker uses his or her own car to drive to the participant, the provider has agreed to pay the worker $0.78 per kilometre travelled.

Total Travel Time Chargeable shared between Participant A & B

Entitled to charge 2 x 60 minutes time cap

Actual Travel Time 65 + 25 = 90 minutes

 

Total Km’s Travelled Chargeable shared between Participant A & B

60 + 50 = 110 Kilometres

 

Amount that could be charged Participant A

Support item 01_301_0104_1_1

2 x $57.10 Support = $114.20

Support item 01_301_0104_1_1

45 Minutes Travel Time = $42.83
using the drop down field “Provider Travel”

Support item 01_799_0104_1_1

55 km @ $0.85/km = $46.75

 

Amount that could be charged Participant B

Support item 01_301_0104_1_1

1 x $57.10 Support = $57.10

Support item 01_301_0104_1_1

45 Minutes Travel Time = $42.83
using the drop down field “Provider Travel”

Support item 01_799_0104_1_1

55 km @ $0.85/km = $46.75

 

Amount actually charged Participant A

Support item 01_301_0104_1_1

2 x $50 Support = $100.00

Support item 01_301_0104_1_1

45 Minutes Travel Time = $37.50

using the drop down field “Provider Travel”

Support item 01_799_0104_1_1

55km @ $0.78/km = $42.90

 

Amount actually charged Participant B

Support item 01_301_0104_1_1

1 x $50 Support = $50.00

Support item 01_301_0104_1_1

45 Minutes Travel Time = $37.50

using the drop down field “Provider Travel”

Support item 01_799_0104_1_1

55km @ $0.78/km = $42.90

Each Item needs to be individually charged on the Invoice